NESTUM® Apam Kukus (Huat Kuih)

NESTUM® Apam Kukus (Huat Kuih)
Hidangan: 20-30 biji apam

Deskripsi

Ciri-ciri rekahan di bahagian atas apam kukus ini bersimbolkan “senyuman kemakmuran” – tanda bermulanya kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina.

Ramuan

Bahan A:

Bahan B:

Arahan

Langkah 1

Kisar nasi dan air di dalam pengisar elektrik sehinggga lumat. Tambah gula, tepung beras dan yis, kisar 10 saat lagi. Tuang bahan-bahan ini ke dalam mangkuk adunan, tutup dan ketepikan dalam suhu rumah selama 3-5 jam.

Langkah 2

Panaskan terlebih dulu cawan teh Cina di dalam pengukus selama 15 minit.

Langkah 3

Masukkan NESTUM® dan Eno di dalam bater – bahan adunan akan berbuih. Tuang bater ke dalam jag dan cepat-cepat isi ke dalam semua cawan yang telah dipanaskan anggaran ¾ penuh. Tutup penutup pengukus dan kukus atas air mendidih selama 25 minit atau hingga masak. Jangan buka penutup sehingga masak.

Langkah 4

Sejukkan apam dan keluarkan daripada cawan sebelum dihidang.

Opsyenal: Hendak apam warna merah jambu, letak sedikit pewarna merah di dalam bater – kacau sebelum masukkan bahan B.